Deel/Bewaar
Bij de afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) onderscheiden we 4 afvalstromen:
 • de grote huishoudelijke apparaten
 • de koel- en diepvriestoestellen
 • televisies en monitoren
 • overige kleine toestellen

Elektrische en elektronische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen. Ze moeten op een milieuveilige wijze verwerkt worden. Andere stoffen kunnen volledig gerecycleerd worden.

In Vlaanderen geldt de 'aanvaardingsplicht'. Hierdoor zijn handelaars verplicht jouw oude toestel terug te nemen bij aankoop van een nieuw gelijkaardig toestel. Ook de kringloopcentra Ateljee en Brugsepoort aanvaarden elektrische toestellen. Ze mogen zelfs defect zijn.

Bij de aankoop van een nieuw toestel betaal je een kleine bijdrage. Die bijdrage dient om de inzameling en verwerking van oude toestellen te financieren. Méér informatie over de inzameling en verwerking van elektrische en elektronische apparaten vind je op de webstek www.recupel.be

 

Deel/Bewaar

grote huishoudtoestellen

wel: 

 • wasmachines, droogkasten, vaatwasmachines, fornuizen…

niet: 

 • onvolledige of gedemonteerde toestellen
Deel/Bewaar

koel- en vriestoestellen

Sorteren: 

  

wel: 

 • koelkasten en diepvriestoestellen

niet: 

 • onvolledige of gedemonteerde toestellen
Deel/Bewaar

tv’s en monitoren

Sorteren: 

  

wel: 

 • tv-toestellen, computerschermen

niet: 

 • onvolledige of gedemonteerde toestellen
Deel/Bewaar

overige kleine toestellen

wel: 

 • radio’s, stereoketens, broodroosters, koffiezetapparaten, haardrogers, wafelijzer, mixers …

niet: 

 • onvolledige of gedemonteerde toestellen

Hoe aanbieden: 


kringwinkel

Is je huishoudtoestel nog bruikbaar? Breng het dan niet naar het recyclagepark, maar bezorg het aan een kringloopcentrum. Je kan het toestel er afgeven of thuis laten ophalen. De kringloopwinkels verrichten kleine herstellingen en verkopen je toestel aan een schappelijke prijs. Ook defecte toestellen mag je aan de kringloopcentra bezorgen.

aanvaardingsplicht

Verkopers van elektrische huishoudapparaten moeten, bij aankoop van een nieuw toestel, je oude gelijkaardig toestel terugnemen. Ook wanneer zij bij iemand thuis een nieuw toestel installeren kan het oude worden meegenomen. Tl-lampen, spaarlampen en zaklampen horen hier ook bij. Je kan ze inruilen bij je leverancier bij aankoop van een nieuwe.

recyclageparken

Indien je geen nieuw toestel koopt en je toestel stuk is, kan je het naar het recyclagepark brengen. De elektrische toestellen laat je achter in de juiste container (containernummers 32, 33, 34 en 35).

Wat gebeurt ermee: 

sorteercentrum elektrische apparatenIVAGO voert de ingezamelde elektrische en elektronische apparaten af naar een ontmantelingsinstallatie. Daar worden ze gesorteerd.

Koelkasten en diepvriestoestellen worden deels met de hand en deels met de machine ontmanteld. Het snoer wordt afgeknipt en de glasplaatjes en kwikschakelaars verwijderd. Daarna wordt het olie-gasmengsel uit de compressorpot getapt en het koelmiddel van de olie gescheiden. De compressor wordt gedemonteerd en in een gespecialiseerde installatie verder verwerkt. Een machine verkleint de overblijvende delen tot kleine stukjes. Die worden gescheiden in non-ferrometalen en kunststoffen, ferro-metalen en PUR-schuim. Uit het PUR-schuim wordt het CFK-houdende R11-gas afgescheiden en opgeslagen in tanks.

ontmanteling van elektrische apparatenGrote toestellen zoals wasmachines en droogautomaten worden eerst gedeeltelijk gedemonteerd en ontdaan van alle milieuschadelijke stoffen. Daarna worden de condensatoren verwijderd en onderzocht op aanwezigheid van PCB. Indien dit het geval is worden ze als gevaarlijk afval verwerkt.

Televisietoestellen, computermonitoren, kleine huishoudelijke apparaten en ander materiaal wordt gedemonteerd en gecontroleerd op de aanwezigheid van milieuschadelijke componenten. Die worden verwijderd. De apparaten worden dan verder gedemonteerd in een tiental afvalsoorten die elk verwerkt worden bij gespecialiseerde verwerkingsbedrijven.

Login

registreer je voor:

 • je ophaalkalender
 • beurten recyclagepark
 • saldo ophaalbeurten

Inschrijven op: