Voedsel is goud, verspillen is fout
Vlaanderen kampioen
Zonder dat we het beseffen, zijn we in Vlaanderen kampioen in het voedsel wegwerpen. Dat blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Met meer dan 35.000 ton worden brood, groenten en fruit het vaakste weggegooid. Ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten belandt jaarlijks in de vuilbak.
Hoog tijd om daar verandering in te brengen!
Wil je graag bekijken welke acties er in jouw buurt plaatsvinden? Dat kan! Bekijk op deze kaart alle actieve acties in Vlaanderen.
Drie eenvoudige tips tegen voedselverspilling
Jolien winkelt bewust
“Als ik ga winkelen, kijk ik vooraf wat ik nog in huis heb. Het heeft geen zin om een tweede potje geitenkaas te kopen, want de kans dat het na de houdbaarheidsdatum ongeopend in de vuilnisbak belandt, is groot. Dus ik probeer wel echt bewust mijn inkopen te doen. Zo maak ik een lijstje op en in de winkel kijk ik altijd naar de bederfbaarheid van wat ik koop. Voor verse dingen denk ik vooraf al na wanneer ik het ga kunnen klaarmaken. Lukt dat bijvoorbeeld niet binnen de 2 dagen, dan ga ik het ook niet kopen. Wat ik wel altijd in grote hoeveelheden koop, is brood. Ik vries dat altijd in en haal maar uit de diepvries wat ik ook effectief die dag ga opeten. Op deze manier vermijd ik dat ik sneller eten moet weggooien.”
Jolien Boumkwo - kogelstootster
Hans bewaart eten doordacht in de koelkast
“In onze koelkast hebben we een systeem dat er per koelvak een andere voedselsoort ligt. Daarmee behouden we het overzicht, want als je begint te stapelen, dan zie je dingen over het hoofd. In mijn koelkast, die standaard op 4° graden Celsius staat, vind je ook heel wat voorraaddozen terug. Makkelijk, overzichtelijk en correct bewaard. Ruiken en proeven is belangrijk om te weten of eten nog goed is, zeker bij producten die het label ‘tenminste houdbaar tot en met’ krijgen. Mijn ouders zijn landbouwers. Zij hebben me altijd geleerd om zorgvuldig met eten om te gaan en niet te verspillen. We hebben niet vaak restjes. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om een sneetje ouder brood te eten. En is er toch nog overschot, dan geef ik het aan onze kippen."
Hans Van Alphen - discuswerper
Cedric laat geen restjes verloren gaan
“Als ik naar de winkel ga, bekijk ik met wie we die week samen eten en met hoeveel mensen we zijn. Op basis daarvan maak ik een weekmenu en een boodschappenlijst, zodat we zeker niet te veel inkopen doen. Ik heb van thuis meegekregen om bewust om te gaan met eten. Je betaalt uiteindelijk ook voor eten dat je in de vuilnisbak gooit. Oude restjes brood verwerk ik in een lekkere broodpudding en van overrijpe bananen maak ik bananenbrood, voedzaam voor een topsporter. Van restjes groenten maak ik bijna altijd soep.
Makkelijk, lekker, gezond én goedkoop. “
Cedric Sorgeloos – speerwerper
WAT KAN JIJ DOEN?
Maak gebruik van de plan-eet-app
Dat is een restjescoach in je broekzak, ideaal tegen verspilling.
Kook met het restjeskookboek
Een boek vol creatieve ideeën om voedselverspilling te vermijden.
Download de too good to go app
Red de restjes van je favoriete winkels, bakkers en restaurants.
gebruik de wat-je-nog-liggen-hadgpt
Zit jouw koelkast ook vol restjes, overrijpe, half-opgegeten of gewoon vergeten ingrediënten? No worries: wat-je-nog-liggen-hadGPT bedenkt unieke recepten met alles wat jij hebt, zodat je nooit nog iets moet weggooien.
Probeer het zelf en eet straks iets geniaal of misschien eerder iets speciaal — wie weet!
Geef hier je restjes in en krijg in een mum van tijd tal van leuke recepten
Voedsel is goud - verspillen is goud - Tips
-
THT en TGT, ken jij het verschil?
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Kijk, ruik en proef.
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
-
Neem een fridgie
Probeer niets te kopen dat je niet op tijd kan opeten. Tip: neem voor je gaat winkelen een 'fridgie', zoals een selfie, maar dan van de binnenkant van je koelkast. Zo ken je je voorraad bij het boodschappen doen en koop je geen overbodige producten.
-
Lekker koken met restjes!
We hebben het allemaal wel eens voor. Er blijft na het klaarmaken van je lunch een halve bloemkool over en 's avonds heeft iedereen van het gezin genoeg, maar toch zit er nog een restje in de pan. Of open eens de broodkast en tel eens hoeveel sneden (oud) brood er achterblijven.
Neen, deze restjes hoeven niet zomaar in je groene container te belanden. Meer nog, er bestaan heel wat simpele maar lekkere recepten om restjes in te verwerken. Je maakt ze in een handomdraai klaar.
Hieronder alvast een aantal inspirerende kookboeken en recepten:
Meer dan de rest - eet beter, verspil minder
Van aardappelschil tot wortelloof (kvlv)
Zero waste koken
Vlaco's restjes recepten -
Tips om restjes ingrediënten toch nog te verwerken
Citroen
Slechts het sap van een halve citroen nodig? Snij wat over is in kleine partjes, leg het in een ijsblokvormpje, giet er water bij en vries in. Dat kan je ook perfect met ander fruit zoals sinaasappel en blauwe bes ook doen.Banaan
Zien je bananen bruin en lijkt het niet meer smakelijk ze op te eten? Dan kan je ze zeker nog invriezen. Overrijpe bananen zijn super lekker in een smoothie. Als je ze bevroren toevoegt, is dat ook zomers fris.
Met een restje kokosmelk maak je er een soort vegan ijsje van.Avocado
Een moeilijke gast in de keuken. De ene dag nog hard, de andere dag overrijp. Gooi hem in de blender. Met melk, yoghurt, vanillesuiker, limoen en munt erbij krijg je een heerlijk, romige smoothie.Rijst
Heb je nog wat gekookte rijst over? Roer die onder een pudding en je krijgt een lekkere rijstpap.Oude/harde pistolets
Snijd de broodjes in drie of vier stukken. Laat deze weken in melk. Laat goed uitlekken en knijp ze uit. Bak ze in frituurolie op 180 graden en je krijgt smoutebollen. Bestrooi met bloemsuiker en je hebt een lekker vieruurtje!Restje koffie
Liet je je koffie koud worden? Giet hem niet zomaar door de gootsteen. In stoofpotjes en bruine saus geeft koffie diepte aan de saus. -
Plan tegen verspilling
Ga jij soms met honger naar de winkel? Of zonder te weten wat je eigenlijk nodig hebt? Toegegeven, je bent zeker niet alleen.
Met deze tips red je jaarlijks al tussen de 6 à 11 kilogram voedsel uit de vuilbak. Zo bespaar je op voedsel, geld én vooral… kopzorgen.
Benieuwd? In 3 stappen heb je het voor elkaar!
Stap 1: plan je maaltijden
Hoe zien de komende dagen eruit? Wat wil je eten als ontbijt, lunch en avondeten? Hoeveel personen eten mee en wat eten zij graag? Maak je eigen maaltijdplanning of download FoodWIN’s handige maaltijdplanner.Tip: plan een restjesdag in! Op deze dag ga je aan de slag met alle restjes van de voorbije dagen. Zo verkommert je eten niet langer in de hoekjes van de koelkast en begin je de volgende week met een schone lei.
Stap 2: verken je kasten
Kijk naar wat nog in je koelkast ligt of in de moestuin staat vóór je begint aan je boodschappenlijstje. Kan je een gerecht baseren op deze ingrediënten?Tip: Richt je voorraadkasten zo in dat je in een oogopslag kan zien wat je nog hebt, of hou er een lijstje van bij.
Stap 3: het boodschappenlijstje
Met je maaltijdplan in de aanslag maak je een ouderwets boodschappenlijstje dat ook de hoeveelheid van elk ingrediënt weergeeft.Tip: Eet iets klein en drink een groot glas water voor je gaat winkelen. Met een volle maag geef je impulsieve inkopen minder kans.