Vanmorgen werd het vernieuwde recyclagepark in de Proeftuinstraat officieel geopend. “Een feestelijk moment, want na de Destelbergenaars krijgen nu ook de Gentenaars een nog betere service op onze recyclageparken”, stelt IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt. Op dinsdag 3 oktober gaan de parken in de Proeftuinstraat en aan de Gaardeniersweg opnieuw open voor het brede publiek. De parken in Oostakker, Drongen en Gentbrugge volgen later dit jaar.
Het geduld van de Gentenaars werd op de proef gesteld, want het vernieuwde recyclagepark in Destelbergen mocht al op 13 juni de spits afbijten. De voorbije weken konden enkel de Destelbergenaars daar terecht, want de recyclageparken in Gent bleven draaien op het ‘oude’ systeem. “De vernieuwing van alle zes de recyclagepark van IVAGO is een gigantisch project”, verklaart Bram Van Braeckevelt. “Het moest sowieso in verschillende fases verlopen, park per park. Maar van bij het begin van de werken, in februari dit jaar, hebben we er steevast naar gestreefd om de hinder voor de bezoekers zo veel mogelijk te vermijden.”
De komende weken krijgen de recyclageparken van Drongen, Gentbrugge en Oostakker hun make-over. Maar geen nood: vanaf dinsdag 3 oktober kunnen zowel Gentenaars als Destelbergenaars weer terecht op de drie vernieuwde parken in de Proeftuinstraat, aan de Gaardeniersweg en in Destelbergen. Deze morgen kregen enkele Gentenaars, vooral omwonenden van de IVAGO-site in de Proeftuinstraat, de kans om in primeur kennis te maken met de moderne werking van het recyclagepark van de toekomst.
HANDIGE WAAIER TOONT DE WEG NAAR DE JUISTE CONTAINER
“Het vernieuwde recyclagepark is opgedeeld in een Betalende en een Niet-betalende zone”, verduidelijkt Bram Van Braeckevelt. “Het aanbieden van afval dat gemakkelijk gerecycleerd kan worden – zoals oud papier, metaal, glas en kga – blijft gratis. Het aanbieden van afval daarentegen dat moeilijk of zelfs niet meer in aanmerking komt voor een tweede leven, wordt betalend. Brandbaar grofvuil bijvoorbeeld is de duurste afvalfractie, want dat kan enkel nog verbrand worden. Dit alles om met IVAGO de Vlaamse wetgeving te volgen.”
De afvalstoffen die je kan aanbieden op het vernieuwde recyclagepark worden onderverdeeld in vijf fractiegroepen, met elk hun eigen kleur: groen (niet-betalend), en de betalende fractiegroepen geel, oranje, grijs en rood. “We helpen de bezoekers op weg met een handige waaier waarop de afvaltypes in de vijf fractiegroepen staan afgebeeld, en met een nieuwe gids voor een vlot bezoek aan het recyclagepark”, legt IVAGO-woordvoerster Sandra Deneef uit. “En via ivago.be/nieuwe-recyclageparken kan je je route door elk vernieuwd park al van thuis uit uitstippelen.”
BETER SORTEREN = MINDER BETALEN
Wat is er nog veranderd? Sandra Deneef: “Het toegangssysteem van onze recyclageparken kreeg een grondige update: gedomicilieerde inwoners van Gent en Destelbergen kunnen nu elk vernieuwd park binnen met hun e-ID, dus weer een kaart minder in je portefeuille!”
IVAGO doet trouwens een warme oproep om je afval zo veel mogelijk te sorteren bij je thuis. “Zo verlies je geen tijd op het park zelf. En: hoe beter je sorteert, hoe minder je betaalt. Een kapotte zetel bijvoorbeeld hoef je niet in zijn geheel bij het grofvuil in de rode fractiegroep te gooien, want die is het duurst van al. Beter is om je zetel op voorhand uit elkaar te halen: de houten pootjes horen bij hout in de gele fractiegroep (gratis tot 500 kilo per jaar), de metalen veren bij metaal in de groene fractiegroep (gratis), de kussenslopen bij textiel in de groene fractiegroep (ook gratis), enzovoort. Vraag gerust een parkwachter om goede raad.”