Slim aan de slag in de keuken, dat is sowieso een goed idee. Want de impact van voedselverspilling op het milieu en je portemonnee is gigantisch. We geven een klein voorbeeldje: wist je dat 1 gezin per week 209 gram brood verspilt? Dat is ongeveer 0,75 euro (+ de kost van je afval) en 0,6 kilogram CO2 per week. We gingen op zoek naar tips die jou kunnen helpen, zonder al te veel moeite.

Tip 1: vervallen eten, wat nu?

De vervaldatum is soms geen reden om eten weg te gooien. Lees vooral verder, en dan weet je exact hoe de vork in de steel zit!
  • Ten minste houdbaar tot (THT)

    Nadat deze datum verstreken is, kan de smaak, kleur, geur ... van het product net iets anders zijn. Maar je mag het nog steeds eten. 

  • Te gebruiken tot (TGT)

    Ruik en kijk! Want vaak is dit stukje vlees, vis, zuivel, groente ... niet meer goed na de TGT-datum. Het is dus belangrijk om die producten tijdig uit je voorraad- of koelkast te krijgen. Extra tip: heel veel van die producten kan je invriezen. 

  • Fifo-principe

    Fifo= first in, first out. Wat je je eerst in de voorraad- of koelkast plaatst, moet er ook eerst uit. Koop je kaas in de supermarkt, leg die dan onder het pak dat al open is. Fruit en groenten? Kies eerst de stukjes die het rijpst zijn. 

  • Zintuigentest

    De zintuigentest is heel eenvoudig en je spaart er al snel heel wat kilogrammen mee uit je restafvalzak. Je zintuigen bepalen of je iets moet weggooien of niet. 

    1.  Kijk - Op basis van de kleur, zichtbare schimmels ... weet je al snel meer.
    2. Ruik - Ook de geur verraadt vaak of iets nog goed is of niet. 
    3. Proef - Twijfel je nog? Dan kan je ook een klein beetje proeven. 
  • Twijfel je nog?

    Twijfel je nog na de zintuigentest, dan gooi je het eten weg. Wist je dat sinds 2019 etensresten ook in je gft-container mogen? Maar niet in je compostvat? Ontdek hier meer over hoe je slim kan sorteren.

Tip 2: Ik meet, ik weet, Dus ik kook slim

Heb je op een slimme manier je boodschappen gedaan en geen onnodige dingen gekocht? Top! Maar blijven meten is een absolute must in je keuken. Hoe? Ip heel wat verpakkingen van pasta, rijst … staat hoeveel gram je nodig hebt per persoon. Een goeie indicatie. Maar zoals je weet

  • is dat ook maar een gemiddelde.
  • is elk gezin anders, dus het is niet eenvoudig om maattabellen op te stellen.

    → Toch vind je in kookboeken en via online recepten heel wat maattabellen die een mooie indicatie geven.

Onze tip

Weeg altijd je voeding af en schaaf de hoeveelheden bij tot je de ideale hoeveelheden gevonden hebt. Misschien is je dochter verlekkerd op pasta en heb je al snel wat grammen meer nodig. Rijst daarentegen …

 

 

TIP 3: Bewaar voedsel correct

Kom je terug van de supermarkt, dan is de eerste stap om voedsel goed te bewaren. Soms staat er op de verpakking een instructie hoe je dat het best doet. Ook de tips hieronder kunnen je helpen om je koel- of voorraadkast te organiseren.

Wist je dat
  • Gekoeld bewaren betekent dat het product in de koelkast moet. 
  • Koel bewaren daarentegen geldt voor producten die niet in de koelkast moeten, maar wel op een frisse plek. Denk aan een kelder, een afgesloten voorraadkast... 
  • Ook eigen restjes blijven niet eeuwig goed. Het is dus zeer belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren en indien nodig de zintuigentest te doen voor je ze gebruikt.

  • Dingen bewaren in je koelkast

    De beste temperatuur voor je koelkast is 4°C. In je koelkast heeft elke lade, elk schap … een bepaalde temperatuur, dus ook een specifiek doel (en koeltechniek).  

    • Helemaal bovenaan (6-7°C) -- eieren en kaas, gebak, kleine drankflessen …
    • Het schap eronder (3-4°C) -- restjes, geopende potten, room, soep …
    • Laagste plank (0-2°C) -- ingepakt vlees, vis en charcuterie
    • Groente- en fruitlade (4-6°C) -- zonder twijfelen, groenten en fruit*
    • De deur (6-8°C) - boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen, knijptubes … 
    *Wist je datje

    Je koelkast heeft niet zomaar twee laden, en dat heeft te maken met het ethyleengas dat fruit en groente uitstoten. Je leest er hieronder meer over, bij 'Fruit en groenten bewaren'. 

  • Brood bewaren

    Brood is het meest verspilde vaste voedsel. De Stad Gent verzamelde heel wat informatie over hoe je brood het best koopt en bewaart. En natuurlijk ook hoe je volop kan experimenteren met restjes. 

    • Koop brood ongesneden, dat droogt minder snel uit. 
    • Ook een volkoren brood heeft minder uitdroogkansen. 
    • Brood bewaar je best in een plastic zak met daarrond een stoffen zak. 
  • Fruit en groenten bewaren

    Fifo is hier natuurlijk een belangrijk principe, maar ook fruit en groenten op de juiste manier bewaren, helpt je een hele stap vooruit. 

    1. Check welk fruit er in de koelkast hoort en op welke manier je het daar bewaart.
    2. Heel veel fruit en groenten horen niet thuis in de koelkast. De koude temperaturen zorgen er net voor dat ze sneller slecht worden. 
    3. De ene groente bewaar je best in het donker of met het loof, de andere groente net niet. Benieuwd hoe de vork in de steel zit? Klik dan zeker door en lees meer over fruit en groenten
    4. Ga ook even na welk fruit je beter niet bij ander fruit legt.
    5. Appels met peren vergelijken dat doe je niet, maar appels en bananen naast elkaar leggen in een fruitmand dat doe je ook niet. 
    6. Spoel fruit en groenten niet voor je ze bewaart, natuurlijk wel erna. 
    7. De twee bakjes in je koelkast zijn er niet voor niks, fruit en groenten scheid je het best in de koelkast.

    De laatste tips hebben allemaal te maken met ethyleengas dat fruit en groenten uitstoten. Dat bepaalt hoe snel ze rijp worden, én het heeft impact op wat ernaast ligt. 

  • Andere bewaartechnieken

    • Tover met restjes en ruim zo je kast op. Meer tips lees je hieronder. 
    • Invriezen? Oké, maar hoe lang en in welk potje? 
    • Fermenteren, wat is dat? En hoe haalbaar is het? 
    • …  

    Benieuwd naar wat deze drie technieken inhouden? Klik dan zeker door naar onze blog
     

TIP 4: groentjes en fruit opeten van kop tot teen

Slim koken is je groenten en fruit op de juiste manier bewaren. Maar je kan er nóg veel slimme dingen mee doen, want veel groenten en fruit kan je echt van kop tot teen opeten, of voor iets anders gebruiken. 

Wist je dat de schil en het klokhuis van een appel gemiddeld 30 gram wegen? Als je elke dag een appel eet, dan komt dat neer op net geen 11 kilogram, of een grote restafvalzak, aan schillen en klokhuisjes per jaar. 

De schil van een appel en een peer eten we wel vaker op, maar ook andere groeten en fruit kunnen je verbazen. 

  • Een kiwi kan je vrij letterlijk ‘met huid en haar’ verorberen! Het klinkt niet aantrekkelijk, maar de schil van een kiwi bevat heel veel gezonde voedingstoffen! Net zoals alle vruchten was je de kiwi best eerst. 
  • Maak je een smoothie? Dan kan je gerust de stukjes schil van je citrusvruchten of banaan erbij gooien! Ze zijn niet echt heel lekker om zo op te eten, maar in de blender smaak je er haast niks van. 

Toch iets wat je niet kan opeten of niet opnieuw kan laten groeien? Gooi het dan in je gft-container.

→ Want na slim koken, is slim sorteren een absolute must!

TIP 5: toveren met restjes

De liefde voor restjes wordt steeds groter. Meer en meer restjes worden niet meer zomaar weggegooid, maar er wordt gezocht naar manieren om er toch nog iets mee te doen. 
  • Toveren door te kijken, ruiken en proeven

    Doe de zintuigentest en ontdek dat er duizend-en-een opties zijn.

    • Restjes van vandaag, dat wordt je lunch van morgen.
    • Soep, croques, snel uit het vuistje … zijn veel voorkomende opties.

      En toch gooien we per persoon nog ongeveer 37 kilogram aan voedsel weg. Dat is te veel. 

  • Toveren door te durven en te doen

    Het voordeel van een restje is dat je kan experimenteren. Niet echt gelukt? Volgende keer beter!

    Tip
    • Heb je iets in je handen waarvan je niet meteen weet wat ermee te doen? Blader eens door de ingrediëntenlijst van een kookboek, of zoek op het internet. Inspiratie gegarandeerd om volop te experimenteren met je overschotjes. 

      -- Wist je bijvoorbeeld dat je ook hartig verloren brood kan maken? En bijna elk fruitje kan je stoven. 
       

    • Zorg ervoor dat je bij je experiment zoveel mogelijk restjes gebruikt. Want ook in je voorraadkast, ja... zelfs in je kruidenkast, kan je nog schatten vinden voor de lekkerste gerechtjes. 
       
  • Toveren door te delen

    Sharing is caring, dus heb je heel veel restjes over, en je kan ze niet meer invriezen? Nodig je buren, vrienden,... uit en maak er een foodsharing-avond van.

    → Nog beter als iedereen zijn eigen restjes meebrengt. Heel veel keuze en niemand hoeft iets weg te gooien. 

TIP 6: frisdrank, een bron van pmd

Je pmd-zak vult zich al heel snel met frisdrank-, water-, melk- en nog heel wat andere flessen. Hier is slim kopen de eerste zet.  

Tip
  • Maak zelf je eigen bruiswater of plaats minder frisdrank op het menu, en waag je aan huisgemaakte icetea en limonade. 
  • Ook restjes zoals de schillen van citrusvruchten of woekerende munt, tijm, rozemarijn… kan je op die manier wegtoveren. 



    Wat is jouw beste recept? Deel het gerust met ons via sociale media of mail naar communicatie@ivago.be.  

Extra tip: lente-uien? Die kweek je zelf!

Heb je groene vingers, dan zijn groenten en fruit een godsgeschenk.
Want heel vaak is een stukje groente of fruit de ideale voedingsbodem om verder mee te kweken. Denk bijvoorbeeld aan lente-ui.

1. Snijd het uiteinde eraf.
2. Plaats in een potje met water, op een zonnige plek.
3. Zodra alles goed groeit, kan je het stekje verpotten.
4. Et voilà, je zelfgekweekte lente-ui.

Slim kopen

Minder restafval? Dat start al in de winkel. Klik door en ontdek hoe je eenvoudig afvalvrijer kan shoppen.
IVAGO - Minder afval _ Koop slim

Slim koken

Ook de Stad Gent geeft je heel wat tips hoe je slim kan koken.
IVAGO - Minder afval _ Kook slim

Slim sorteren

Minder restafval? Dat is kinderspel als je juist sorteert en een gft-container hebt.
IVAGO - Minder afval _ Sorteer slim