Positieve balans voor IVAGO met wekelijkse pmd-ophaling en drie formaten pmd-zakken!

pmd

Na bijna een half jaar blikt IVAGO tevreden terug op de invoering van de wekelijkse ophaling van pmd in de Gentse binnenstad. Ook introduceerde de afvalintercommunale drie formaten pmd-zakken: ook daarover maakt IVAGO een positieve balans op.

Betere dienstverlening

Afvalintercommunale IVAGO startte op 1 april met de wekelijkse inzameling van pmd-zakken in de Gentse binnenstad. Daardoor konden 90.000 Gentse gezinnen elke week de blauwe zak buitenzetten in plaats van tweewekelijks. Die beslissing moest een antwoord bieden op de toename van pmd. Sinds 1 januari 2020 mag er immers meer in de blauwe zak. 

Ondertussen hebben alle Gentenaars én Destelbergenaars ook de mogelijkheid om te kiezen tussen drie formaten pmd-zakken: 30, 60 en 90 liter (voorheen waren dat er twee: de zak van 30 liter en 75 liter). De drie formaten spelen handig in op de frequentie van de ophaling en bieden het grote voordeel dat inwoners meer op maat kunnen kiezen. “Zo kunnen we alleenstaanden en bewoners van appartementen het gemak bieden van een kleinere zak van 30 liter terwijl wie landelijker woont en grote gezinnen wellicht sneller zullen kiezen voor een 90 liter zak.” vertelt voorzitter van IVAGO Bram Van Braeckevelt. “IVAGO maakt sorteren almaar makkelijker en zet zo in op een nog betere dienstverlening.”  De verschillende formaten laten ook toe dat mensen kunnen combineren en zo de volledige zak kunnen benutten. De drie formaten kunnen door iedereen worden buitengezet, waar je ook woont in Gent of Destelbergen.

Betere levenskwaliteit

Meer ophalingen in de binnenstad en drie formaten voor iedereen mist zijn effect niet. Zo is er een daling van het sluikstorten van pmd-zakken in de stad doordat pmd vaker wordt opgehaald. Tegenover 2023 zien we in dezelfde periode in 2024 (1 april – mid september) een daling van ruim 30 procent van het aantal meldingen in de sluikstortapp met de melding pmd. Dat zorgt voor een properder straatbeeld waardoor de levenskwaliteit van de Gentenaar erop vooruitgaat. Ook vinden de drie formaten ondertussen hun weg naar de doorverkooppunten en op die manier ook naar de Gentenaars en Destelbergenaars. 

Om de Gentenaar en de Destelbergenaar nog beter te informeren heeft IVAGO een volledig nummer van de IVAGOWIJZER gewijd aan pmd. Alles over de wekelijkse ophaling van pmd in de binnenstad en de drie formaten pmd-zakken staat in de editie van september die deze week in de bus valt overal in Gent en Destelbergen.

IVAGOWIJZER GENT

IVAGOWIJZER DESTELBERGEN

Dat sorteren van pmd bijzonder actueel is bewijst ook het meldpunt van Fost Plus waar mensen verpakkingen kunnen melden waarvan zij vermoeden dat die milieuvriendelijker verpakt kunnen worden.

https://www.fostplus.be/nl/meldingsformulier-oververpakking