Sinds 1 januari mogen yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakjes en alle andere huishoudelijke plastic verpakkingen mee in de blauwe pmd-zak. De inwoners van Gent en Destelbergen hebben de nieuwe sorteerboodschap goed opgepikt. In Gent nam de hoeveelheid pmd in januari met 25 % toe. Destelbergen haalde zelfs 50 % meer pmd-afval op. Er is dus duidelijk meer (licht)blauw op straat.
Daarnaast sorteren de Gentenaars ook meer gft. Gft en pmd zorgen er samen voor dat de hoeveelheid restafval daalt.
Van de p van plastic flessen en flacons…
Ruim twintig jaar geleden verscheen de blauwe pmd-zak in het straatbeeld in Gent en Destelbergen. Al die jaren bleef de sorteerboodschap ongewijzigd. De p van pmd stond voor plastic flessen en flacons. Naarmate het aantal verpakkingen toenam, zorgde dit meer en meer voor verwarring.
Fout gesorteerde zakken moesten worden geweigerd. De IVAGO-milieuwerkers maakten zich met de rode sticker niet altijd even populair.
De geweigerde zakken bleven staan of zwierven uit naar verlaten plekken of blinde muren. IVAGO-collega’s mochten de zaak later opkuisen.
…. naar de p van alle plastic verpakkingen
Sinds 1 januari werden de sorteerregels voor de inwoners van Gent en Destelbergen aangepast. Voortaan staat de p van pmd voor alle huishoudelijke plastic verpakkingen. Yoghurtpotjes, champignonbakjes, plastic zakjes, botervlootjes … mogen nu mee in de blauwe zak om gerecycleerd te worden.
In één klap sloten zo’n 280.000 inwoners zich aan bij de nieuwe sorteerboodschap. Daarmee is Gent de eerste grote stad in het P+md-verhaal.
Voor de milieuwerkers van IVAGO én voor de bewoners betekent dit een serieuze vereenvoudiging van de sorteerboodschap. De controle werd eenvoudiger en er moeten minder stickers worden gekleefd. Dat zorgt voor minder discussies én properder straten.
Méér volume: 75 l-zak
Het spreek voor zich dat plastic niet veel weegt, maar wel volume inneemt. Om hierop te anticiperen paste IVAGO het volume van de pmd-zak al aan van 60 l tot 75 l.
Brede communicatie en informatie
Via verschillende communicatiekanalen werd de nieuwe sorteerboodschap verspreid: een flyer van Fost Plus, de IVAGO-wijzer, website en campagnes op sociale media.
Er kwam méér blauw op straat
Uit de eerste cijfers blijkt dat de inwoners van Gent en Destelbergen de nieuwe sorteerboodschap heel vlug hebben opgepikt en goed van start zijn gegaan. De cijfers zijn voorlopig en de trends zullen zich nog moeten bevestigen.
In Destelbergen was er zo’n 50 % of 10 ton méér pmd dan in januari vorig jaar. De cijfers voor restafval bleven er nog vrij stabiel, maar dit hoeft, in afwachting van de invoering van het systeem van gewichtsdiftar op 1 februari, niet te verwonderen.
In Gent nam de hoeveelheid pmd in januari met ongeveer 25 % toe ten opzichte van dezelfde maand januari in 2019. We haalden 409 ton pmd-afval op, ten opzichte van 326 ton in januari 2019, of een toename met 83 ton.
Ook méér gft
Tegelijk werd in Gent in dezelfde periode ook 66 ton méér gft ingezameld. Sinds vorig jaar kunnen ook keuken- en etensresten in de groene bak. Het lijkt erop dat dit langzaam maar zeker ingang begint te vinden.
Er verdwijnt recycleerbaar huisvuil uit het restafval richting pmd en gft. We ramen de afname van restafval in januari op 146 ton. Die laat zich verklaren door de toename van pmd met 83 ton en gft met 66 ton of samen 149 ton.
Zijn er dan géén vragen meer?
Toch wel. De sorteerboodschap is dan wel véél eenvoudiger, maar toch moet ons contactcenter aan telefoon of via mail nog flink wat vragen beantwoorden.
Chipszakjes (wel), chipstubes (niet), vleessschaaltjes (wel), koffiecapsules (niet)… leveren bij de gemotiveerde burger nog heel wat vragen en twijfels op.
Vooral verpakkingen die uit verschillende materialen bestaan zorgen voor problemen op en mogen niet in de pmd-zak.
Er is dus zeker nog een weg te gaan. Wat vandaag erg duidelijk wordt, is hoeveel plastic we dagelijks verbruiken. Afvalpreventie is daarom meer dan een noodzaak. Er kan en moet meer gestuurd worden op minder verpakkingen, design-for-recycling, hergebruik van materialen en eco-design.