Asbest
Asbest is een gevaarlijke stof. Spring er altijd voorzichtig mee om.
Je kunt asbest zelf naar het recyclagepark brengen. Daarnaast is het sinds kort mogelijk dat IVAGO asbest bij je thuis komt inzamelen. Lees er alles over in onze brochure over asbest.
Hieronder lichten we toe:
- wat asbest is en waarin het allemaal zit.
- hoe je gebonden asbest veilig verwijdert.
- wat je moet doen met asbestvrije golfplaten als ze kapot of versleten zijn.
Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen, neem dan een kijkje op https://ovam.vlaanderen.be/omgaan-met-asbest of raadpleeg een erkend asbestverwijderaar.
Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk gesteente. Tot in de jaren 90 werd het gebruikt in tal van bouwmaterialen. Denk aan dakleien, golfplaten of gevelbekleding. Maar ook in bloempotten, venstertabletten, vloertegels of keukenplaten werden asbestvezels verwerkt. Het leek een goede keuze, want het mineraal is heel sterk, isolerend en brandwerend.
Later werd duidelijk dat blootstelling aan asbestvezels de kans verhoogt op longkanker, hartaandoeningen en buikvlieskanker. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudend materiaal te produceren, verkopen of hergebruiken. De Vlaamse Overheid stelt als doel om in 2040 ‘Asbestveilig’ te zijn, waarbij alle risicovolle asbest veilig is verwijderd.
Waar vind je asbest?
Gebonden asbest is de enige vorm van asbest die je zelf mag verwijderen. De vezels zijn ingesloten in een ander materiaal, bijvoorbeeld cement. Je treft het onder meer aan in golfplaten (daken van garages, werkplaatsen, tuinhuisjes …), afvoerbuizen, schouwstukken of verluchtingsbuizen, dakleien, onderdaken en bloembakken.
Maar ook in imitatiemarmer, venstertabletten, dorpels, keukenplaten, vloertegels, … Lees hier alles over hoe je asbest herkent.
→ Twijfel je? Raadpleeg een erkend asbestverwijderaar.
Wat met asbestvrije golfplaten?
Golfplaten en leien die géén asbest bevatten: sinds begin jaren 90 worden ze geproduceerd als veilig alternatief voor asbesthoudende platen. Hoe breng je die asbestvrije golfplaten naar het recyclagepark? Voorlopig nog op dezelfde manier als asbesthoudende platen. Afvalverwerkers kunnen asbestvrije platen immers (nog) niet onderscheiden van asbesthoudende platen.
Hoe verwijder je asbest?
!!! VERMIJD STOF !!!
Verwijder je zelf gebonden asbest? Neem dan de nodige maatregelen en werk voorzichtig!
Heb je vragen, zijn er zaken niet duidelijk of twijfel je? Raadpleeg een erkend asbestverwijderaar!
- Draag beschermende kledij: een wegwerpoverall, (wegwerpovertrekschoenen), wegwerp- of afspoelbare handschoenen en een aansluitend mondmasker (FFP3).
- Bescherm de ondergrond met een wegwerpzeil.
- Demonteer met de hand. Gebruik enkel niet-mechanisch gereedschap (schroevendraaier, handzaag, sleutel) en dus geen elektrische zaag, slijpschijf of boormachine …
- Besproei het materiaal en het wegwerpzeil met water of gebruik een speciaal fixeermiddel.
- Vermijd dat het materiaal breekt en leg het meteen in de verpakkingsplastic.
- Poets de ruimte!
- Verwijder het wegwerpzeil.
- Poets een binnenruimte met water. NOOIT stofzuigen. Stofzuigen zorgt ervoor dat asbestvezels opnieuw in de lucht terechtkomen.
- Doe je beschermkledij uit en verpak ze.
- Had je geen wegwerpovertrekschoenen aan, spoel je schoenen grondig af met water.