Smijt het niet weg, laat het herstellen

Repair Café

Smijt het niet weg, laat het herstellen!

Moet die broek opgelapt worden? Kraakt je fiets? Of hapert je tablet? We vergeten vaak dat herstellen ook nog een optie is - en een heel waardevolle zelfs. Wanneer iets kapot gaat, is de verleiding groot om het snel te vervangen. Toch is het herstellen van je spullen goed voor de planeet, je portemonnee én je gemeenschap.

De impact van herstellen

Elke keer dat je ervoor kiest om te herstellen in plaats van te vervangen, maak je een verschil. De productie van nieuwe goederen gaat gepaard met een aanzienlijke CO2-uitstoot.
 
Wistjedat: denk aan een versleten broek: in plaats van deze weg te gooien, kan je hem repareren, wat kan resulteren in een besparing van ongeveer 2,6 kilogram CO2-uitstoot — wat gelijkstaat aan het opladen van je smartphone voor een heel jaar! Door die broek te repareren in plaats van te vervangen, bespaar je niet alleen geld, maar verklein je ook je ecologische voetafdruk.

Wistjedat: de gemiddelde Belg jaarlijks zo’n 400 kilogram afval produceert? Door te herstellen, verminderen we samen de hoeveelheid afval die we produceren. 

De kracht van 'samen-herstellen' 

Maar herstellen is niet alleen goed voor de planeet, het kan ook leuk en sociaal zijn! In de Repair Cafés komen mensen samen om hun kapotte spullen nieuw leven in te blazen. Vrijwilligers met verschillende vaardigheden staan klaar om je te helpen met allerlei reparaties: van het herstellen van elektrische apparaten tot het repareren van kledingstukken of meubels.

Tijdens de Repair Cafés kan je nieuwe mensen ontmoeten en kennis delen. Terwijl je wacht op je beurt, kun je gezellig een praatje maken met je buren. 

Tot dan!

Repair Café