Slim koken gaat over veel meer dan enkel met restjes koken. Voedselverspilling is real en de impact ervan is waarschijnlijk veel groter dan je zelf denkt.
Wist je dat de gemiddelde Vlaming jaarlijks ongeveer 37 kilogram voedsel verspilt? Dat kost je ongeveer 89 euro per jaar. Als je al het verspilde voedsel in Gent en Destelbergen in een jaar optelt, zijn dat net geen 210 vrachtwagens gevuld met eten.
Slim koken is dus cruciaal als je dat wil tegengaan! Je kan ervoor zorgen dat je minder restjes hebt, zodat je ze niet hoeft samen te gooien in een zelfverzonnen gerecht. Dat kan door je voedsel in de eerste plaats goed te bewaren.
Lees hier onze tips over drie top-bewaartechnieken, die ervoor zorgen dat je je verse producten langer kan bewaren en je ze kan verwerken wanneer het je beter uitkomt!
1. Invriezen
Je eten invriezen, lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is een toptechniek om voedselverspilling tegen te gaan! Volg onze tips om in te vriezen als een pro!
Zet de temperatuur van je diepvriezer juist
-18° C is ideaal! Nog kouder zetten, haalt niks uit en je verspilt ook nog eens extra energie!
Koel je eten af
Vries je extra portie saus niet direct in. Warme producten in de vriezer kunnen ervoor zorgen dat andere producten gaan ontdooien, of dat er extra ijs wordt gevormd.
Vries niet alles in
Vermijd waterhoudende producten (sla, appel). Bij zuivelhoudende producten check je best het vetgehalte. Boter en harde kazen (hoger vetgehalte) kan je perfect invriezen, maar melk, yoghurt en room (lager vetgehalte) gaan schiften wanneer je ze ontdooit. Niet getreurd, want ook al verandert de textuur, sommige zaken kan je nog perfect gebruiken in een saus. Gekabbelde ricotta in een sausje smaakt even lekker, en zie je vaak op het einde van je kookproces niet meer.
Wel invriezen: brood! Brood is dé nummer 1 bij voedselverspilling. Verpak een paar sneetjes brood in een zakje en haal het uit de vriezer een paar uur voor gebruik. Zo goed als nieuw!
Ontdooi ingevroren eten in de ijskast
2. Fermenteren
Fermenteren is een iets minder gekende techniek dan invriezen, maar het is een eeuwenoude manier om door middel van zout (en eventueel water) voedsel te bewaren. Bovendien bevatten gefermenteerde producten heel veel gezonde bacteriën.
Haal het juiste materiaal
Je hebt niet veel nodig om je voedsel te fermenteren, maar het is cruciaal om een goede beugelpot in huis te halen met een rubberen ring. Je pot moet luchtdicht zijn!
Kies de juiste producten
Je kan heel veel producten fermenteren, maar voor de beginners onder ons geven we de populairste items mee: kool, wortels, augurken, perziken, ananas en mango. Gefermenteerd fruit is lekker voor in een zelfgemaakte chutney!
Proef je product!
Is de inhoud van je pot na zeven dagen lekker fris en zuur? Dan is hij klaar! Zure producten zijn overigens altijd veilig om te eten. Hoelang het fermenteerproces duurt, hangt af van wat je op zout zet. Je kan het volledige proces wel vertragen door je pot in de koelkast te plaatsen. Het zout dat je gebruikt, zorgt ervoor dat slechte bacteriën die je product bederven zich niet kunnen ontwikkelen. Dat is trouwens ook het grootste verschil met inmaken, want daar dood je de bacteriën. Vertrouw je je smaakpapillen niet helemaal? Een pH-waarde onder 4,5 is altijd veilig, testen maar! De pH-waarde kan je meten via een strip of via een speciale meter.
3. Vacuüm verpakken
De letterlijke betekenis van ‘vacuüm ‘ is ‘zonder lucht’. Als je eten vacuüm verpakt, dan wil dat zeggen dat je al de lucht uit te verpakking trekt tot ze volledig luchtdicht is.
Schimmels en bacteriën hebben zuurstof nodig om te ontwikkelen, je zorgt er dus voor dat je producten veel langer vers blijven. Ook wanneer je achteraf je vacuüm verpakte producten invriest, kunnen ze tot wel 5 keer langer bewaard worden! Lees hier onze handige tips voor het vacuüm trekken van producten.
Geen vacuümmachine?
Geen nood! Je kan op verschillende andere manieren je eten vacuüm trekken. Met een afsluitbaar zakje en een rietje zuig je zo alle lucht eruit. Ook wanneer je je zakje een kleine stukje open laat en onderdompelt in een bak met water zal je product vacuüm getrokken worden.
Bekijk hieronder hoe dat in zijn werk gaat:
Heb je toch een vacuümmachine thuis?
Super! Je kan direct aan de slag met het vacuüm bewaren van vlees, vis, groenten, bereide gerechten, … Zorg er wel voor dat de zakjes die je koopt compatibel zijn met je machine. Er bestaan ook rollen waar je zelf je zak op de gewenste lengte kan knippen: handig!
Dek scherpe randen af
Verpak je droge pasta of een stuk vlees met een scherp bot? Dek het af met wat keukenpapier! Zo voorkom je scheuren en zorg je ervoor dat je pakketje luchtdicht blijft.
-
Wist-je-datje
Vacuüm verpakte producten gaan hand in hand met sous-vide koken van bijvoorbeeld een stukje vlees. Bij die kooktechniek worden je producten – in het vacuüm zakje – op een lage temperatuur gegaard in warm water. De producten behouden een maximale versheid en het resultaat is mals vlees met een perfecte gaarheid!