Die doorgelegen matras, je hebt er misschien een hekel aan, maar weet dat ze nog waarde heeft. Een matras bevat kostbare grondstoffen. Ze is misschien niet langer ideaal voor een goede nachtrust, maar wel voor de ontwikkeling van nieuwe producten.
Verantwoordelijk tot de laatste draad
Sinds juli 2021 moeten matrassen apart ingezameld worden voor recyclage. De sector van de matrassenproducenten sloot hierover een akkoord met VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). Alle matrasproducenten worden uitgedaagd om na te denken over welke grondstoffen ze gebruiken, maar ook over het hergebruik en dus het demonteren van materialen. Ze blijven verantwoordelijk voor hun producten, ook als die afval worden, en moeten gemeenten en intercommunales vergoeden voor de inzameling en verwerking ervan. Daardoor kan je een oude matras gratis afleveren op het recyclagepark of meegeven met de grofvuilophaling.
Wat gebeurt er met jouw matras?
IVAGO is een voorloper voor de selectieve inzameling en recyclage van oude matrassen. Al meer dan 7 jaar kan je ermee terecht op onze recyclageparken. Door ze apart in te zamelen, zorgen we ervoor dat er jaarlijks 10.000 oude matrassen niet in de verbrandingsinstallatie terechtkomen maar worden gerecycleerd.
Nadat je je matras achterliet in containernummer 20 op het recyclagepark of ze meegaf met de ophaling van grofvuil, start het recyclageproces. Alle oude matrassen worden verzameld en afgevoerd naar het recyclagebedrijf 'Recy Matress' in Wallonië.
In een gigantisch depot komen matrassen uit verschillende sectoren samen: recyclageparken, horeca, verzorgingsinstellingen. Ze worden zowel handmatig als automatisch gescheiden. Je matras wordt op een ergonomische snijtafel gelegd en met een ontmantelingsmachine als een broodje in twee gesneden. De twee delen worden hierna laag na laag ontmanteld.
De wol, mousse, polyurethaan, katoen, ... worden gesorteerd op kwaliteit en verknipt of verpakt op basis van hun nieuwe einddoel. Tot slot worden alle grondstoffen naar andere recyclagekanalen gestuurd en voorbereid op een tweede leven als isolatiemateriaal, autostoel, armleuning of voetmatje in je wagen.
OPGELET!
Droog en niet stuk, dat zijn de voorwaarden voor een geslaagd recyclageproces. In container 20 gooi je enkel droge matrassen die niet stuk zijn, want enkel die kunnen we ontmantelen. Heb je toch een matras die stuk of nat is? Dan hoort die thuis bij het 'brandbaar grofvuil'.
je nieuwe matras zit in plastic, wat nu?
Op de recyclageparken kan je niet meer terecht met pmd. Grote plastic folies, zoals de verpakking van een matras, koelkast of andere meubelen kan je nog wel afleveren bij 'plastic folies'.
'grofvuil op aanvraag, wat is dat?'
Enkele malen per jaar halen we grofvuil op. De data vind je op de ophaalkalender. Je moet hiervoor wel een afspraak maken. Opgelet! Vraag je ophaling tijdig aan, want volgeboekt is volgeboekt! Passen de aangeboden data niet, dan kan je ook zelf een datum voorstellen. Natuurlijk betaal je dan iets meer voor die dienstverlening.