Alle kleuren van de regenboog … Zo oogt je glazenkast, je voorraadkast met bokalen of je wijnkelder. Glas bestaat in allerlei vormen en kleuren. In de IVAGO-wijzer december 2020 (link publicaties) haalden we al kort aan dat glas wordt verbrijzeld tot kleine stukjes, om ze daarna gemakkelijk te smelten tot een nieuwe fles of bokaal. Wit glas wordt steeds gerecycleerd tot wit glas, en gekleurd glas tot, je raadt het goed, gekleurd glas. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
Sorteerkunsten
Twaalf keer per jaar halen we het glas op in jouw straat. En hoewel wit glas, wit glas wordt en gekleurd opnieuw gekleurd, mag toch alles in één bak. Niet omdat we je sorteerkunsten niet op prijs stellen, maar wel om het jou en onze afvalophalers gemakkelijker te maken. Stel je voor dat we de ene week wit glas ophalen en de andere week gekleurd glas.
Toch recycleren we je glas correct, en dat door de hulp in te schakelen van gespecialiseerde firma’s die wit en gekleurd glas van elkaar scheiden.
Sorteercentrum
We sturen het ingezamelde glas af naar een sorteercentrum. Daar worden de grootste onzuiverheden met de hand verwijderd, maar steeds vaker zijn er optische toepassingen om dit huzarenstukje te doen. Na het uitsorteren, breekt een machine het glas tot scherven van enkele centimeters. Magneten, ziften en afzuiginstallaties verwijderen plastic doppen, metaal en papier.
Scanners, lasers en stralen scheiden het glas op basis van kleur en verwijderen alle onzuiverheden zoals aardewerk, porselein en hittebestendig glas.
Je oude wijnfles, je bokaal van morgen?
De zuivere glasscherven worden in de glasoven gesmolten en dienen als grondstof voor nieuw glas. Er worden geen extra stappen gezet om het nieuwe glas een kleurtje te geven. Dus hoop je dat je oude rode wijnfles, je bokaal van morgen wordt? Dan kan dit enkel een gekleurde bokaal zijn.
Bij de productie van nieuwe flessen, bokalen, glazen … worden er gerecycleerde glasscherven toegevoegd. De toevoeging zorgt voor een energiebesparing van zo’n 25%. In vergelijking met ‘nieuw’ glas is er meer dan de helft minder soda en zand nodig om het smeltpunt te bereiken. Op die manier daalt het CO2- gehalte drastisch en worden grondstoffen niet onnodig uitgeput.
Om de kringloop van je glas zo hoog mogelijk te houden en de planeet optimaal te sparen, is sorteren dus een must. Het glas kunnen we steeds opnieuw recycleren en dat zonder kwaliteitsverlies. Dus het kan zeker dat je oude (witte) wijnfles van vandaag, je bokaal van morgen is.