6 tips om jouw snoeiafval te verwerken

Vlechtwerk

De lente is aangebroken! Een heerlijk moment om aan de slag te gaan in je tuin. Nu de dagen langer worden, merk je misschien dat sommige struiken of bomen wel een snoeibeurt kunnen gebruiken.

Maar wat doe je daarna met al dat tuinafval? Geen tijd om naar het recyclagepark te gaan? Of wil je het liever op een creatieve manier hergebruiken? Geen zorgen, we hebben enkele tips verzameld waarmee je jouw tuinafval zelf kan verwerken. Je hebt er nauwelijks materiaal voor nodig, en het resultaat zie je snel!

Zie je dit symbool ** bij een tip? Dan is het ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen.

Onze 7 tips

1

Vlecht je eigen tuindecoratie ** 

Wilg, kastanje en populier zijn perfect geschikt om mee te vlechten! Met deze takken maak je eenvoudig lage afboordingen, verhoogde plantbedden, afsluitingen of schermen. Begin met een paar stevige palen die je stevig in de grond plaatst. Vervolgens kun je de takken er speels tussendoor vlechten om jouw unieke vlechtwerk te creëren.

Laat je creativiteit de vrije loop en maak er een leuke activiteit van samen met de kinderen. Het resultaat? Een prachtige, natuurlijke toevoeging aan je tuin!

2

Maak een takkenwal 

Een takkenril of takkenwal is een eenvoudige en natuurlijke manier om snoeihout te gebruiken voor een stevige afsluiting. Ze zijn veelzijdig in vorm en kunnen dienen als perceelafscheiding, om je tuin op te delen, of als decoratief zichtscherm.

De voorbereiding is simpel: plaats twee rijen stevige palen, diep genoeg in de grond, minstens half zo diep als het bovengrondse deel. Zodra de palen stevig staan, kun je beginnen met het stapelen van snoeihout ertussen.

Het resultaat? Een praktische oplossing die niet alleen handig is, maar ook een perfecte nest- en schuilplaats biedt voor allerlei tuindieren. Een duurzame win-win voor jou én de natuur!

3

Bouw je eigen insectenhotel  **

Bij kringlooptuinieren houden we niet alleen rekening met planten, maar ook met alle andere organismen, zoals insecten. Heb je bamboe, vlier of riet in je tuin? Dan heb je de ideale basis voor een insectenhotel!

Je kunt het zo groot of klein maken als je wilt. Alle tips en inspiratie om zelf een insectenhotel te bouwen, vind je op de website van Vlaco. Zo help je de natuur, terwijl je tuin nog meer levendigheid krijgt!

4

Geef je planten extra steun met een plantensteun  ** 

Sommige planten in je tuin zijn kwetsbaar en kunnen de koude wind niet goed verdragen, terwijl andere planten in de natuur juist een boom of tak zoeken om te genieten van het volle zonlicht.

Geef je planten een handje door zelf een stevige plantensteun te maken. Breek of zaag je snoeihout in de gewenste vormen en bind het vast met stevig touw. Zo help je ze niet alleen in hun groei, maar geef je je tuin ook een natuurlijke uitstraling!

5

Versnipper of verhaksel je snoeihout 

Heb je zelf een hakselaar, of kent iemand in je buurt er een? Dan kun je het snoeihout ook versnipperen. De houtsnippers zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: als mulchlaag in je borders, voor een wandelpad of -wand, of als bruin materiaal in je composteersystemen.

Zo maak je optimaal gebruik van je snoeihout.

6

Voeder je huisdier ** 

Op de website van Vlaco ontdekten we dat sommige huisdieren dol zijn op vers gesnoeide takjes. Konijnen, cavia's en dwerggeitjes genieten van de sappige takken en twijgjes, omdat deze veel sap bevatten. Volgens Vlaco zijn er enkele favoriete takken voor onze tuindieren, zoals hazelaar, haagbeuk, els, meidoorn en wilg.

Net zoals bij mensen geldt: dit is een verwennerij! Overdrijf dus niet en geef je huisdieren niet te veel.