Mea culpa … Daar moeten we zeker met beginnen, want een petfles laten reïncarneren als toiletpapierrolletje is mogelijk. Maar alleszins niet evident. Meer voor de hand liggend is dat je toiletpapier en het rolletje ooit in je koelkast stonden als melkkarton.
Lees hieronder een gedetailleerd reisverslag van je pmd-zak en ontdek hoe je afval herboren terugkomt van zijn tocht.
Opgehaald staat netjes
Het volledige reisverslag begint al bij jou thuis, want wie goed sorteert helpt zijn pmd meer dan een handje om een leuke trip te hebben en zorgt ervoor dat die geen blauwtje loopt. Sinds 1 januari 2020 kan er meer blauw goed op reis, doordat er er meer in je pmd-zak mag. Hierdoor slagen we erin om je afval nog beter te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Vergeet dus zeker niet om goed te sorteren! Het is niet alleen beter voor je portefeuille, maar ook voor het recyclageproces
IVAGO’s rol in dit recyclageproces is beperkt, in tegenstellening tot het restafvalproces. Wil je meer te weten over restafval, onze afvalenergiecentrale en de jaarlijkse stilstand? Klik dan zeker door. Maar … We zijn hier om het te hebben over je pmd.
Onze pmd-ploegen plukken om de twee weken je pmd-zak van je stoep. Alle huishoudelijk plastic verpakkingen, metaal en drankkartons van Gent en Destelbergen verzamelen we in een overslagplek in de Gentse haven. Je kan dit zien als het de vertrekhal van een luchthaven, aangezien een overslagplek een tijdelijke stortbunker is alvorens het naar ergens wordt getransporteerd. De Gentse pmd en ook de blauwe zakken van de inwoners van Destelbergen worden daar tijdelijk gestockeerd en later verscheept naar Brugge.
OPM. Archiefbeeld - Sinds 15 juli 2020 halen we geen gele zakken meer op. Plaats steeds een geldige IVAGO-huisvuilzak op je stoep.
Brugge meer dan een toeristenstad
Naar Brugge? De ideale stad voor je pmd om even de toerist uit te hangen? Integendeel je blauw goedje heeft geen tijd te verliezen, want Brugge is meer dan een toeristenstad! SUEZ bouwde in de Breydelstad een gigantische sorteerinstallatie, die door zijn vernuftige technologische snufjes in staat is om zo’n 20.000 ton pmd per jaar te sorteren.
Een technologische parel, dat is ze zeker. Een bezienswaardigheid die elk stukje pmd minstens één keer in zijn leven wil bezoeken. Deze impressionante machine weet niet minder dan elf stromen afval te scheiden: ijzer, tetra, aluminium, foils, en plastic flessen in drie kleuren (blauw, helder en groen). Ook MIX, HDPE, de blauwe zakken zelf en het residu worden moeiteloos door de installatie herkend.
Optische technologieën en manuele daadkracht
Waar waren we gebleven in deze reisetappe? Juist. Jij vult je pmd-zak op de correcte manier, onze pmd-ploegen halen je blauwe zak op en voeren die af naar een overslagplaats. Dit is het startpunt van een spannende reis, want van daaruit vertrekt je huishoudelijk plastic verpakkingen, metaal en drankkarton naar de sorteerinstallatie, en vanaf dan gaat alles in een stroomversnelling.
Want …
- Machinaal worden de zakken opengescheurd en gelijkmatig over een sorteerband verspreid.
- Het is belangrijk dat het afval niet op elkaar ligt, want in een eerste fase halen magneten het metaal eruit.
- Daarna treedt de non-ferro in met als doel al het aluminium uit de brei af te voeren. Je Coca Cola-blikje gaat dus niet mee naar de volgende ronde.
- Ook de volgende ronde is genadeloos, want daar is er met behulp van een optische lezer een schifting tussen PET, shampooflessen, HDPE en Tetra Pak (of simpelweg drankkartonnen).
We hebben nog een indrukwekkend wist-je-datje voor je: deze scheiding heeft een nauwkeurigheid van 95%. Heel hoog als je weet dat de installatie zo’n 5000 kg afval per uur sorteert.
- We zijn al heel wat stappen verder, maar we zijn er nog niet. Willen we onze pmd opnieuw inzetten als hoogwaardige grondstoffen, dan moet er ook een fase in het sorteerproces zitten die aandacht heeft voor ‘kleur’. De installatie doet dit ook en slaagt daar in 97% van de tijd perfect in.
- Een nauwkeurigheid van 95% en een kleurprecisie van 97% is opmerkelijk, maar noodzakelijk. Om dit alles nog te verbeteren, komt in de laatste fase van het sorteerproces de menselijke hand in het spel. Manueel worden de laatste zaken uit het machinaal gesorteerde goedje gehaald.
- De weg op de sorteerband was lang en intens, tijd dus om alles per stroom in balen te persen.
- Klaar voor de volgende stop, want na je stoep, de overslagplaats en de sorteerinstallatie is je pmd klaar om door te reizen naar een nieuwe plek.
Die nieuwe plek is afhankelijk van soort tot soort. Sommige kiezen voor een staycation, andere steken dan weer de grens over. Een ding staat vast, ze hebben allemaal hetzelfde reisdoel: de natuurlijke rijkdom bewaren.
Sommige keren terug van hun trip in een nieuw jasje. Na een intense reis keren je plastic folies terug als vuilniszak. Je frisdrankblikje flaneert opnieuw/nog steeds als blikje op straat of zie je misschien schitteren in de nieuwe fiets van je buurman. Je pmd leeft vaak ook verder in speelgoed, tennisballen en zelfs badeendjes.
Daarnet zeiden we het al … Mea culpa. Je petfles een citytrip laten maken en beloven dat hij terugkomt als een nieuwe herbronnen toiletpapierrolletje is niet mogelijk. Maar ettelijke wereldreizen en misschien zelf een tripje in de ruimte geven je petfles misschien voldoende tijd om terug te komen als toiletpapier, of toch zeker als de plastic verpakking van die twaalf essentiële hamsterbare rollen.
Een lange en onvergetelijke reis is het sowieso, dus vergeet niet … Sorteer steeds goed, geef jouw pmd de kans om de sorteerinstallatie te zien en weet zo zeker dat jouw pmd de grondstof van morgen is.
-- Om dit artikel te kunnen schrijven, gebruikten we de site van Indaver, het verklarende filmpje op YouTube en een gesprek met een van de ontwikkelaars van de installatie.