Water is een van de vijf natuurelementen, en dus onmisbaar in ons leven. De laatste jaren kampen we in Vlaanderen met waterschaarste en ontdekken we steeds vaker de uitputbaarheid van dit element. Weken waar het verboden is om je gazon te besproeien, je zwembad te vullen ... komen vaker voor. Maar ook dagen waarop er wateroverlast is, en onze wegen, velden ... het gutsende water de baas niet weten.
Om al een antwoord te vinden op deze problemen, is het verplicht op bij grote verbouwingen (een herbouw) of bij een nieuwbouwwoning een regenwaterput met infiltratiesysteem te voorzien. Meer hierover lees je op de website van de Vlaamse overheid.
Gelukkig kan iedereen helpen deze problemen vermijden, want gericht regenwater inzetten, is de oplossing. En dat kan je ook in een kleine stadstuin, om een balkon ... In deze blog leggen we uit
- Wanneer je regenwater kan gebruiken.
- Waarom het gebruik van regenwater een goede keuze is.
- Wat jezelf kan doen om regenwater op te vangen.
Regenwater, wanneer?
Regenwater is niet drinkbaar en kan je daarom ook niet voor alles gebruiken.
Ben je door een herbouw of een nieuwbouw verplicht een regenwaterput met infiltratiesysteem te installeren, dan zal je zien dat de leidingen van het 'leidingwater' en het opgevangen 'regenwater' gesplitst zijn. Op die manier komt de kwaliteit van het drinkwaternetwerk niet in het gedrang.
En hoewel regenwater niet drinkbaar is, kan je het voor veel toepassingen wel gebruiken. Want je kan er
- je auto met wassen of gewoonweg je huis poetsen.
- je wasmachine voorzien van water.
- je gazon en je tuin ermee onderhouden.
- ...
Doordat je het niet mag drinken, is het niet geschikt om ermee te koken of een kopje thee/koffie van te zetten. Ook gebruik je het water niet om te douchen of je te wassen.
Regenwater, waarom?
We haalden het daarnet al even kort aan, maar door regenwater op te vangen, bestrijd je twee problemen.
- Waterschaarste
- Wateroverlast
Je kan dus een grote regenwaterput/-bassin installeren, en wateroverlast proberen te beperken. Het opgevangen water is de ideale voeding voor andere toepassingen (zie voorbeelden hierboven).
Bovendien is regenwater het favoriete water van je planten en gazon. En dat omdat het weinig kalk bevat.
-- Enkel citrusplanten hebben daardoor liever 'gewoon' water.
-- Weet dat door regenwater actief en bewust in te zetten je al snel 50% minder water verbruikt. Goed voor je portemonnee, maar dus ook voor het milieu.
Regenwater, wat kan ik doen?
Van ene grote waterput/bassin in je tuin tot een kleine daad, met ook impact. Iedereen kan dus op zijn manier een steentje bijdragen aan het waterprobleem. Hieronder een paar ideetjes.
Meer groen
Het lijkt een beetje vreemd, maar door verhardingen, beton ... weg te halen, ga je wateroverlast tegen. En slaag je erin regenwater direct op te vangen. Je zou ervoor kunnen kiezen om onder het groen nog een irrigatiesysteem te filteren, zodat er absoluut niks verloren gaat.
Een stukje terras vervangen door gras, of tussen je terrastegels gras aanleggen zijn kleine stapjes in de goede richting.
In de gemeente Damme hebben ze ook gehoord van meer groen en doorlaatbare gronden. Lees het krantenartikel over de doorlaatbare straat.
Plant bewust
De keuze van bloemen, planten, bomen, gewassen ... in je tuin of op je terras hebben ook impact op de hoeveelheid water die je gebruikt. Kies dus voor planten, bloemen ... die dol zijn op regenwater. Citrusplanten zijn daarom geen goede kandidaten.
- Planten en bloemen die in de vlakke zon staan, zullen sowieso meer water moeten krijgen. Heb je een halve zonner, plaats die dan op zo'n plekje. Je zal zien dat die minder snel dorst heeft op het juiste plekje.
- Maar ook zijn er planten die van zichzelf minder dorstig zijn. Denk aan cactussen en vetplanten, maar ook een vlijtig liesje en een chrysant doen het goed met minder water. Varens, treurvijgen (boom) en bamboe kan je ook opsommen in dit lijstje.
→ TIP Ook veel kamerplanten doen het goed met weinig water. Kies dus bewust je planten uit.
Regenton
We hadden het er al een paar keer over, maar een regenwaterton of -bassin vormen een goede basis om water op te vangen. En daarna dus je bewust gekozen planten water te geven.
Een verplichte regenwaterput met infiltratiesysteem, of een zelf gemaakt reservoir. Het kan allemaal.
Wie verplicht is om er één te installeren, moet bepaalde instructies opvolgen. Maar kan natuurlijk, net als alle niet (ver)bouwers, creatief aan de slag met een zelfgemaakte regenton.
Simpelweg door in een ton, emmer ... regenwater op te vangen of door niet iets meer te timmeren.
- Vind hier alle instructies om zelf een regenwaterton te maken.
OPGELET Sluit in de winter je regenton af, zo voorkom je dat die barst door vrieskoude. - Geen zin om zelf aan de slag te gaan, niet getreurd met de simpele zoekterm 'Regenton kopen' zie je al snel welke tonnen er allemaal op de markt zijn. Het zijn er veel, in alle vormen, maten en kleuren ... Kortweg, voor ieder wat wils.
Regenpijp afkoppelen
Klikte je al door om zelf een regenwaterton te maken of te kopen, of keek je aandachtig naar de afbeelding van een regenwaterton? Dan viel het je waarschijnlijk wel op dat er steeds een regenpijp op uitkomt, want enkel zo kan je meer regenwater opvangen.
Hoe je een regenton installeert en een regenpijp afkoppelt zie je in onderstaand filmpje.
→ TIP Maak je eigen regenpijpsysteem en sluit verschillende pijpen aan op je ton. Je kan ervoor kiezen om dit heel opvallend te doen, door bijvoorbeeld de pijpen te decoreren, of laat de pijpen opgaan in het landschap.
Wij zijn alvast benieuwd naar jouw succes! Heb je nog meer tips, deel die dan zeker met ons via communicatie@ivago.be.