Ben jij zo milieubewust als je zelf denkt? Misschien is je glazen fles fruitsap helemaal niet beter dan een drankbrik? Wie zich al aan de queeste naar de perfecte drankverpakking waagde, merkte waarschijnlijk al op dat heel wat bronnen elkaar tegenspreken.
De ene heeft het over glas en zijn gewicht, wat een minder duurzaam transport met zich meebrengt. Andere bronnen hebben het dan weer over de impact van eenmalig plastic.
We proberen het voor jou uit te vissen, maar één ding staat vast: de beste verpakking = geen verpakking. En stiekem ook wel een beetje statiegeld for the win!
Glas: milieuvriendelijk?
Neen! Eenmalig glas, dat is wanneer er geen statiegeld aan vasthangt, is in veel gevallen niet veel beter, of misschien zelfs slechter, voor het milieu dan andere verpakkingen. Glas bestaat uit een samensmelting van grondstoffen, maar dat smeltproces kost heel wat energie. Glas lijkt vaak een ecologische oplossing, maar als het eenmalig wordt gebruikt, dan is het dus zelfs slechter dan plastic!
Statiegeld: De oplossing!
Statiegeldflessen zijn een antwoord op het ‘eenmalig gebruik’- probleem. Flessen met statiegeld worden uitgewassen en opnieuw gebruikt. Het aantal keer dat een fles hervulbaar is, bepaalt mee in welke mate de fles belastend is voor het milieu. En als de fles aan het einde van z’n latijn is, kan hij goed gerecycleerd worden!
-
Wist-je-datje
Een bierflesje kan tot 40 keer hervuld worden en gaat ongeveer 8 jaar mee!
Plastic fles of PETfles
Als echte Greenie vermijd jij misschien liever plastic omdat het niet afbreekbaar is én omdat het gemaakt is van aardolie. Plastic heeft dan ook een slecht milieu-imago, maar het is wel goed voor het conserveren van voedsel (en voedselverspilling heeft een grotere impact dan plastic flessen). Als plastic hergebruikt wordt, dan heeft het de kleinste relatieve milieu-impact. Helaas wordt dat vaak niet gedaan, en is plastic een eenmalig verhaal.
Tetraverpakking: Wat is dat nu weer?
Je melkbrik en ook heel wat fruitsappen zitten in een tetraverpakking. Dat zijn de verpakkingen met precies een aluminiumlaagje langs de binnenkant. Nu je misschien net denkt dat je een keuze hebt kunnen maken, loopt deze verpakking nog binnen. Daarom zetten we ze even allemaal op een rijtje, van niet milieuvriendelijk naar veel milieuvriendelijker.
- Eenmalig glas
- Plastic
- Tetrapakken
- Glas met statiegeld
- Hergebruikt plastic (plastic met statiegeld, maar dat hebben we momenteel nog niet)
We zeiden in het begin dat geen verpakking nog steeds de beste verpakking is, maar soms kan je niet anders. Maak een bewuste keuze, maar pieker je er niet suf op.
Onze gouden tip: sorteer slim en zo zet je al een eerste grote stap vooruit!