Hoera!
Hoera, de zomer is in ‘t land! De zon laat zich meer zien en de tuinmeubelen worden afgestoft. Want wat is er leuker dan van een warme dag genieten in je tuin? Een tuinfeest is daarom de ideale manier om met je vrienden en/of familie iets te vieren of om gewoon gezellig samen te zijn! Je keukenvloer blijft schoon, je kan zelf beslissen wat er gegeten wordt en bepaalt zelf de muziek! Wij geven je een aantal tips voor een afvalvrij en duurzaam tuinfeest.
Af-wasbaar
De tijd waar we wegwerp borden en bekers gebruikten voor het gemak, is voorbij! Dit is misschien voor de hand liggend, maar zet gewoon je keukenservies op tafel! Gewone glazen en bestek zorgen voor wat meer afwas, maar heel wat minder afval! Komt er wat meer volk op je tuinfeest af? Bestel dan herbruikbare/ afwasbare borden, bekers, bestek, glazen,… Sommige uitleendiensten doen zelfs de afwas voor jou! Serveer ook je cocktails en andere dranken met ijzeren, herbruikbare rietjes.
Ook servetten kunnen zorgen voor veel afval. Kan je niet zonder papieren servetten? Kijk eens voor exemplaren van gerecycleerd papier! Wil je nog een stapje verder gaan? Stoffen doeken ogen heel mooi op tafel en zijn natuurlijk helemaal afvalvrij!
Eet groen (ten)!
Wie tuinfeest zegt, zegt barbecue. En ja, ook etensresten zijn afval! Zorg er dus voor dat je niet overdrijft wanneer je inkopen gaat doen. Probeer je groentjes los te kopen, zonder een plastic verpakking errond. Probeer ook altijd seizoensgebonden groentjes te kopen als je duurzaam wilt zijn!
Bij een barbecue is vlees voor velen een must. Ga je vlees halen bij een slager of vleeshandelaar. Het komt misschien wat duurder uit, maar zo vermijd je wel de onnodige plastic vleesverpakkingen uit de supermarkt. Je vindt tegenwoordig ook heel wat heerlijke vegetarische hapjes dat je kan serveren. Zo breng je wat variatie in je menu en houden we het nog duurzamer!
Versiering
Wil je graag je tafel wat inkleden of wat kleurrijker maken? Let op welke materialen je allemaal gebruikt als je het afvalvrij en duurzaam wil houden. Ballonnen vallen vaak in de smaak als versiering, maar ze zijn heel slecht voor het milieu! Ook ‘biologisch afbreekbare’ ballonnen blijken heel lang nodig te hebben om af te breken. Papieren slingers en confetti zijn eveneens geen goed plan als je het afvalvrij wil houden. Die slingers belanden vaak toch in de vuilbak. Opteer voor kleurrijke versieringen zoals bloemen of kruidenpotjes, en herbruikbare slingers die je voor meerdere gelegenheden kan bovenhalen!
The aftermath
Bij het aflopen van je tuinfeest heb je na al deze stappen normaal geen al te grote afvalberg. Uiteraard kocht jij je bier en je frisdrank in glazen flesjes/ flessen. Heb je toch wat etensresten? Probeer ze te verwerken in je lunch van de volgende dag! Zijn er dingen die je toch niet op krijg? Maak een composthoop aan en gooi je overige groenten op de compost. Let op, vleesresten gooi je best niet op je composthoop, want je zou wel eens op een warme zomerdag met een hoop ongedierte te maken kunnen krijgen. Maak bij het schoonmaken van je tuinmeubelen ook hier zoveel mogelijk gebruik van stoffen schoonmaakmateriaal, zodat je ook hier geen onnodig papier hoeft te gebruiken. Je lege chipszakken en vershoudfolie zijn recycleerbaar en mogen in de blauwe zak!